Za kragujevački polumaraton sam se prijavio praktično u poslednjem trenutku. Samo nekoliko sati nakon uplate, zbog ograničenog broja učesnika, prijave su zatvorene.

Nadao sam se da će beogradski maraton ipak biti održan, ali je postojala realna šansa da će kragujevački polumaraton biti možda i poslednja zvanična trka u 2020. godini. Najviše zbog toga, odlučio sam da se prijavim.

Nažalost, ova pretpostavka se ispostavila kao tačna, jer je neposredno nakon tog vikenda u toku nedelje beogradski maraton i zvanično otkazan.

U Kragujevcu sam trčao treću godinu za redom i to je za mene poznat grad i trka, tako da nikakvih iznenađenja nije bilo.

Svestan sam da su organizatori bili u nezavidnoj situaciji pa ih neću previše kritikovati za sitne propuste. Nisam ni očekivao prebogat startni paket, čak mi ni plastična medalja naročito ne smeta, ali mislim da je moralo da postoji organizovano mesto za presvlačenje i pristojan toalet.

Trka

Staza dobro poznata, ista kao prethodnih godina, bez iznenađenja. Vreme je bilo nešto toplije nego što bih želeo (28°C), a naročito u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo idealno.

Znao sam da samo sedam dana nakon čačanskog polumaratona u tim uslovima verovatno ne mogu da očekujem bržu trku nego u Čačku.

Krenuo sam sa tempom za vreme od oko 1:35 h. Držao sam tempo do 12-14. km kada sam usporio i na kraju završio sa vremenom 1:38 h.

Slično kao u Čačku, dobar deo trke, praktično poslednja dva kruga sam trčao potpuno sam. Propustio sam priliku da se na 15. kilometru priključim grupi ispred sebe. Do kraja sam pokušavao da ih stignem ali nisam uspeo.

Trku ću pamtiti po tome što sam na kraju bio potpuno mokar. Mislim da se ni u toku najvrelijih dana leta nisam tako preznojio, što govori o vremenskim uslovima tog dana.

Osećaj koji sam imao na trci bih mogao da uporedim sa Kragujevcom iz 2018. ili sa prvim čačanskim polumaratonom iz 2019. Jednostavno, temperatura me lomi i moje trčanje je sve lošije kako se bliži kraj.

Na kraju moram da budem zadovoljan jer sam za razliku od te dve trke sada bio brži za oko 30 s po kilometru. Iako nisam bio naročito zadovoljan, rezultat je bio mnogo bolji nego što sam trčao na 90% trka u 2019. i 2018., što bi trebalo da znači da sam ove godine ipak napredovao.