Proizvođači, opravdano, preporučuju zamenu patika nakon 500-800km, jer se nakon toga praktično navikavamo na loše. Ipak u mom slučaju to pravilo ne važi, makar ne sa Nike Pegasus 34 modelom. Pregazio sam više od 1800 km u njima a one se i dalje odlično drže.

Pegasus linija već tri decenije je jedan od najpoznatijih trkačkih modela kompanije Nike. Pogodna za početnike ali i za napredne trkače ovo je model sa kojim ne možete da pogrešite. Svoj legendarni status pored kvaliteta, duguje naravno i dobrom marketingu kome značajno doprinosi i njen globalni ambasador, čuveni britanski dugoprugaš, svetski i olimpijski šampion Mo Farah.

Sama patika je na prvi dodir vrlo kvalitetna. Dizajn je očekivano izuzetan. Rekao bih da su za klasu lepše od većine konkurencije. U tom smislu bih, ako je to uopšte bitno, mogao da ih uporedim samo sa drugim Nike ili Adidas Ultraboost modelima.

10 meseci i 1800 km kasnije, ne krijem zadovoljstvo ovim patikama.

Istina, većina od ovih 1800 su kilometri na atletskoj stazi, sto je podloga neuporedivo manje destruktivna od betona. Nisam ih puno koristio na zemlji i trail stazama, ali sam redovno trčao po kiši, takođe zimi po ledu, snegu, bljuzgavici. Najduža deonica pretrčana odjednom je 25 km, pa ne znam da li bi se ispoljili neki nedostaci na dužim deonicama.

Bez obzira na navedeno, tragovi korišćenja na ovom modelu su gotovo zanemarljivi. Osim blago izlizanog đona i uloška koji je vidno istrošen na spoljnoj strani, ostatak patike je gotovo netaknut.

Sam utisak tokom korišćenja je jako dobar. Nisu najlaganije patike, sto se valjda i ne očekuje od modela namenjenog za dugo trčanje po drumu. Za ovih 10 meseci korišćenja nisam imao problema sa tetivama, sto je ranije bio slučaj, a što sam pripisivao patikama. Takođe nisam imao problem sa žuljevima niti bilo kakvim bolovima u stopalima, od prvog dana do poslednjeg.

Ako moram da pronađem manu - par puta sam po toplijem vremenu, osećao da nedostaje bolja ventilacija. Noge su mi se grejale više nego što sam navikao, što opet mogu delimično da pripišem lošem izboru čarapa.

Da li je kraj? Zašto ne još kilometara?

Ako bih se držao samo atletske staze verujem da bi ovaj model i dalje bio potpuno upotrebljiv. Ipak, kada istrčim na beton definitivno osećam da im fali mekoće i elastičnosti. Postale su prilično tvrde za tu podlogu.

U međuvremenu se pojavio i model 35 i 36, Pegasus 35 Shield i naravno sjajni Pegasus Turbo. Iako sam bio sam siguran da će sledeći model biti Pegasus 35 ili 36, iskoristio sam odličnu ponudu, tako da je moj trenutni par Nike React. Pegasus 34 još uvek nisu za penziju. Ostaju kao rezerva, ali i svakodnevno nošenje van staze.