Posle polumaratona na Srebrnom jezeru u martu, Divča winter traila u aprilu, plan je bio da mesec maj ostane rezervisan za moj prvi beogradski maraton.

Trka je definitivno pomerena za 6. jun, pa se ukazala prilika za trail trku u Deliblatskoj peščari - prvi FOX trail. Na moju odluku dodatno je uticao poziv Ivana Miškeljina, ali i zainteresovanost ostalih Čačana za trku.

Glavna karakteristika ove trke je što se delom trči po pesku, u neobičnim uslovima za naše prostore. Nikada ranije nisam bio u ovom delu Srbije, pa sam iskoristio priliku i prijavio se za trku od 20 kilometara. Na programu su bile i trke na 5 i 10 kilometara.

Trebao je to da bude lep dan u prirodi sa prijateljima i dobar subotnji trening. I bio je.

Put do Pančeva, pa do Devojačkog bunara gde je trka startovala je bio doživljaj sam po sebi. Sa prijateljima nikada nije dosadno.

Lutanje po Pančevu i potraga za najboljim burekom u tom delu Srbije zamalo nas je koštalo kašnjenja. Možda ipak malo preterujem… ali stigli smo u zadnji čas da preuzmemo startne pakete i kratko se zagrejemo.

Neočekivano smo čekali ceo sat da trka startuje, tako da smo umesto u 11h, kada je start bio zakazan, krenuli nešto posle 12h. Vreme je bilo idealno za boravak u prelepom ambijentu Devojačkog bunara, ali i malo toplo za trčanje.

Lija trail

Trka je startovala i krenuli smo po peščanim dinama…

Staza je vrlo zanimljiva i blaga, uglavnom utabana, a povremeno peskovita, kao na plaži. Utisak je da je jako brza i trčljiva, sa samo par kraćih i jačih uspona.

Prvi krug sam pretrčao rezervisano i oprezno a u drugom krugu sam malo pojačao tempo i počeo da sustižem trkače ispred sebe. Planirao sam da u poslednjih 2 kilometra dodatno ubrzam kako bih pokušao da sustignem trojicu takmičara ispred sebe, ali na kraju mi je bukvalno nestalo staze jer se ispostavilo da je nešto kraća - oko 18,5 km umesto 20 km.

Na cilju sam završio kao sedmi. Možda bih uspeo da stignem četvrtog, ali o tome sada ne vredi razmišljati.

Čačani na FOX trailu

Lepo i novo iskustvo. Trka je prva po redu pa ništa ne zameram organizatoru. Nadam se da će u budućnosti biti mogućnosti da se trka od 20 kilometara ne trči dva kruga. To mi je pomalo neobično za trail. Mislim da bi bilo zanimljivije da se trči jedan veći krug. Verujem da u Deliblatskoj peščari ima dovoljno mesta za tako nešto.

Nadam se i da će biti masovnije jer ova trka to zaslužuje.