Tradicija se nastavlja. Kraj septembra je sada već tradicinalno rezervisan za trku u Čačku. Četvrta godina za redom u svom gradu i treći po redu polumaraton.

Glavna trka za ovo doba godine je svakako maraton u Ljubljani, a kako sam rešio da preskočim ovogodišnji kragujevački polumaraton, čačanska trka je jedina jesenja provera na polumaratonskoj distanci. Ova godina je do sada je bila jako sadržajna i bogata trkama, pa opet u Čačku sam trčao tek drugi polumaraton u godini.

Kao i do sada, ovo je za sve Čačane, pa i za mene posebna trka, jer je većina lokalnih trkača na neki način uključena u zbivanja oko polumaratona. O trci se priča danima pre i normalno je ogromno uzbuđenje koje ona donosi.

Pripreme za trku

Još od sredine avgusta postepeno sam povećavao kilometražu kako bih posle Čačka krenuo sa 30 km+ dužinama kao pripremom za maraton. Zbog toga sam bio u dobrom ritmu i za čačanski polumaraton, a dobro odrađeni tempo treninzi koje obično radim petkom davali su mi nadu da ću u Čačku moći da trčim ispod 90 minuta, što bi bilo na nivou mog najboljeg rezultata na polumaratonu.

Znao sam da će vremenski uslovi bitno uticati na moje performanse tog dana. Dve nedelje pred trku prognoza je obećavala, ali kako se trka približavala rasla je i temperatura pa je ubrzo postalo jasno da nas čeka još jedan dan sa letnjim temperaturama od blizu 30°C.

Ova temperatura i nije toliko neobična za ovo doba godine, ali neverovatno je da četvrtu godinu za redom imamo pravu letnju temperaturu.

Moja trka

Atmosfera na startu je bila odlična. Na početku sam krenuo malo brže od planiranog kako bih izašao iz gužve jer tradicionalno ostanem previše nazad.

Plan pre početka je bio da prva dva kruga pretrčim za oko 46 minuta, a onda ubrzam kako bih na kraju bio ispod 90 minuta. Posle dva kruga bio sam nešto iza planiranog vremena (47 minuta), ali ipak i dalje u igri za željeni rezultat na kraju. Posle trećeg kruga, bilo mi je potrebno vreme do 1:07, ali kako sam trčao 1:10 i nisam baš bio svež pred poslednji krug, postalo mi jasno da od željenog vremena ni ove godine nema ništa. Iako od starta nisam propuštao okrepe i prilike da se rashladim polivanjem vodom, u posledenjem krugu nisam imao svežine da ubrzam.

Tako sam i četvrtu godinu za redom trku u Čačku, u rezultatskom smislu, završio nezadovoljan.

3. čačanski polumaraton, startni paket

Neispunjena očekivanja mi nisu teško pala, jer znam da je dobar period iza mene, i da će se uložen trud i vreme sigurno isplatiti na nekoj narednoj trci. Jednostavno nije bio moj dan.

Organizacija

Da se tradicionalno dotaknem i organizacije trke, koja je iz godine u godinu bolja, i ovaj polumaraton to potvrđuje. Mislim da su trkači mogli da uživaju u odličnoj trci, sa dovoljno okrepnih stanica i sadržajem pored staze, ali i dobrim izborom osveženja posle trke.

Imali smo i novine, odnosno okupljanje učesnika veče pre trke. Kovid-19 situacija i dalje stvara probleme svim organizatorima, ali smo imali sreće da sve prođe u najboljem redu. Takođe, ispravljen je prošlogodišnji propust sa dužinom staze.

Startni paket je bio standardno dobar i na nivou prethodnih godina, a posebne pohvale idu ka bogatim nagradama za prva tri mesta u apsolutnim kategorijama.

Ova trka nastavlja da raste u svakom smislu.

Otežavajuća okolnost ove godine je bila što se istog dana održavala trail trka na Divčibarama, a samo dan ranije i kruševački polumaraton, trka sa nešto većom tradicijom od čačanskog. I pored toga, tog dana je trčao zavidan broj ljudi, a ceo događaj je prošao bez ijednog problema.

Atmosfera pre i posle trke je bila odlična i bio je to još jedan dan za pamćenje u Čačku.

ČAČAK TRČI!